Enkla tips som förenklar bilsemestern

En klassisk bilsemester genom Sverige slår aldrig fel. Vi alla behöver avbrott från vardagen ibland, och vad passar bättre än en resa där ni bestämmer allt? Inga strikta tider att passa, nya sevärdheter som spontant hittas på vägen samtidigt som ni utforskar Sverige.

Bilsemester och miljö

Vi är i ständig jakt på att minska vårt miljöavtryck. Om du har planer på att skaffa en ny bil inför resan eller ska hyra en bil inför semestern kan det vara en idé att kolla på laddhybrider. Med en laddhybrid minskar du ditt koldioxidutsläpp samtidigt som resan i sig inte påverkas. Du kan läsa mer om fördelar med elbilar här.

Skillnaden på en elbil och en laddhybrid är att en laddhybrid kan köras både på el och bensin. En elladdning har begränsat antal körmil, och för att slippa långa laddningspauser kan man köra på bensin när elen är urladdad. Man passar på att ladda bilen under natten eller längre matpauser, och kör på bensin när elen är slut. Med andra ord kan du köra på precis som vanligt, utan längre pauser, samtidigt som du lämnar ett mindre koldioxidutsläpp. På https://www.wayke.se/sok/laddhybrid kan du hitta både begagnade och nya laddhybrider inför semestern.

6 tips på vägen

Tipsen kan kännas självklara, men mitt i planeringen kan det vara lätt att glömma. Så här kommer sex tips som ser till att ni är redo för bilsemestern.

1: Planera bilrutt

Det är skönt att ta resan som den kommer, men står man helt utan plan kan det ha motsatt effekt. Börja med en slutdestination och kolla därefter upp vilken väg ni vill åka och eventuella stopp på vägen.

Försök att inte planera in hela resan i detalj. Har ni en mer öppen plan kan ni hitta smultronställen på vägen, kan anpassa körsträckan efter dagsform och stressen att passa tider försvinner. Såvida ni inte kör mitt i skogen kommer det garanterat dyka upp lediga sovplatser och nya matställen finns ständigt bakom hörnet.

Glöm inte att kolla upp hur lång tid ni behöver för att ta er tillbaka hem, så att ni slipper stressa på hemvägen.

2: Be någon kolla till hemmet

Är ni borta en längre period är det säkrast att be någon kolla till ert hem medan ni är borta. Ta in posten, vattna blommor och tänd olika lampor i hemmet. Detta minskar risken för att inbrottstjuvar ska se att ni inte är hemma (tråkigt, men man måste tyvärr tänka på allt).

3: Se till att bilen är körklar

Dubbelkolla hjul och att bilen är besiktigad och klar innan ni ger er iväg. Semestern ska helst spenderas med att njuta och uppleva nya ställen, inte genom att sitta på en verkstad.

4: Packa efter tillfälle

Packa utefter hur ni ska spendera resan. Ska ni bo på vandrarhem kan det vara skönt att ha en väska med lakan, tandborste och sovkläder samlade i samma väska. Medan ni packar sådant ni har under körningen i en annan.

Detta underlättar era stopp på vägen då ni slipper riva upp allting vid varje stopp, eller slipper behöva leta igenom tre olika väskor för att hitta det ni söker.

5: Kylväska, laddningssladdar och hjälpmedel

Se till att ni har laddningssladdar, kylväskor etc. som går att ladda i bilen. Det finns dessutom vattenkokare och andra hushållsmaskiner som går att använda i bilen, vilket är perfekt om ni tänkt koka kaffet själva på vägen.

6: Ta det lugnt

Framförallt, passa på att njuta av semestern.