Inredningstrender i Sverige 2021

Nu mer än någonsin är önskan om, och behovet av, att ”go back to basic” – till naturen och till det ursprungliga – större än någonsin. Med så mycket som härjar utanför dörren är vi redo för lugn och ro och en stunds eftertanke.

Många är det också som arbetar hemifrån numera, vilket innebär att hemmet även ska fungera som kontor. Det ska alltså både vara inbjudande och personligt, samtidigt som det ska vara funktionellt och inspirerande. Främst är det dova färger och naturliga material som gäller för 2021, samtidigt som det finns en längtan efter sådant som sticker ut och lyfter oss när allt känns tungt.

Tropiskt, färgstarkt och generöst

Tänk vad mycket man kan längta efter något när man ”inte får”. Som att resa, umgås och vara fri. Resa till tropiska platser och träffa spännande människor, fri att ta dagen som den kommer.

En av årets starka trender är just den tropiska, och den syns på allt från väggar till möbler, textilier och dekorationer. Tapeter med struktur och ovanliga mönster, sittvänliga möbler i mjuka former och sköna material samt textilier som är som en enda stor omfamning av rummet.

Kontraster som värmer

I kontrast till det tropiska, generösa och mönstrade är trä, i alla dess former, den kanske starkast lysande inredningstrenden i Sverige 2021. Värmen ifrån träet får gärna genomsyra en hel bostad och får gärna finnas på såväl väggar som möbler, golv och apparatur.

Men det är inte vara det mörka, rustika träet som vi ser, utan även ljusa träslag som ask och furu. Ett trämaterial som satte Sverige på kartan under åttiotalet och som kanske främst är förknippat med fjällstuga och tradition. Och där har ni det – ursprunget, naturen.

Något som också var hett på såväl sjuttio- som åttiotalet var fiskbensparketten. Många är det nog därute i vårt avlånga land som nu ångrar att de gjort sig av med sitt fiskbensmönstrade parkettgolv, till förmån för ett oljat ekgolv eller mer trendiga klinkerplattor.

Beige, guld, svart och trä

Förra årets beige ton-i-ton-trend lever kvar, men i år är snarare toner av gult, rosa och guld i kombination med beige som gäller, till skillnad från förra årets grå/beige toner. Tips på hur du kan matcha textilier, möbler och inredningsdetaljer finns på nätet hos bland annat Inredningsshoppen, så besök deras hemsida och låt dig inspireras!

Att matcha en beige nyans mot en soffa klädd i mörkbrunt skinn, guldiga inredningsdetaljer och en maffig spegel skapar en känsla av lyx och flärd. Dessutom är många nyanser tillräckligt ljusa för att skapa rymd, samtidigt som de har en naturlig, varm karaktär.

Vill du ha det ännu lyxigare kan du mixa beige med svart och guld vilket ger en omedelbar och dramatisk effekt åt ett rum. Mjuka upp det hela med torkade växter så har du looken klar!

På tal om sjuttiotal

Kommer du ihåg de långhåriga mattorna som vräkte ut sig i 70-talets svenska hem, och som tog plats utan att be om ursäkt för sig? De något mer moderna ryamattorna är stekheta 2021, men tack och lov är de både mer lättstädade och mer tidsenliga.

Som möbelmaterial är det teddy, trä och manchester som trendar starkast. Det innebär att sammet har fått stryka på foten till förmån för kuddfodral och plädar med mera i teddymaterial – ett fluffigt, gosigt och mysigt material att krypa in i.