Res till Island

Att resa till Island har blivit alltmer populärt under de senaste åren, bland skandinaver men även bland amerikaner. Med ett strategiskt läge halvvägs över Atlanten från både USA och Europa har Island blivit en ”mellanlandning” där man kan välja att tillbringa några dagar innan man avverkar resten av resan över Atlanten. Många har numera dock detta fantastiska land som huvudmål för resan.

Resa till Island

Till Island tar man sig enklast med flyg. Från Arlanda tar det drygt tre timmar enkel resa. Flygbiljetter till Island kan man hitta för under 1000 kr upp till 3000 kr beroende på när man reser. Island är en liten ö och antalet hotell, bed & breakfast och stugor att hyra är begränsat. Boende och även mat är dyrt på Island. För att spara lite pengar kan det vara klokt att hyra ett boende med möjligheter att laga mat själv och köpa mat i vanliga livsmedelsaffärer. Men som inför de flesta resor och nöjen är det bäst att ha sparat pengar först. Hos Lendify kan man spara pengar och få en högre ränta än på banken. Det innebär en något högre risk eftersom lånen är till privatpersoner men när man investerar på Lendify investerar man i en ”korg” av lån. Det innebär att de pengar man lånar ut fördelas på upp till 40 olika lån, vilket ger en säkerhet. Det görs även en kreditbedömning på låntagarna så att t.ex. personer med betalningsanmärkningar nekas lån.

Att göra på Island

När man sparat och investerat ihop till en Islandsresa finns en nästan oändlig mängd upplevelser som väntar. För förstagångsbesökaren finns några klassiska sevärdheter som är värda ett besök.

Det första tipset är Blå Lagunen som ligger mellan flygplatsen Keflavik och huvudstaden Reykjavik.

Blå lagunen är ingen naturligt formad källa utan uppstod från början på grund av att spillvatten från det geotermiska kraftverket Svartsengi. Istället för att rinna ner i det omgivande lavafältet stannade vattnet kvar på ytan och bildade en lagun. I vattnet finns alger, bakterier och mineraler som ger vattnet en mycket speciell turkosblå färg. Entré till badet är relativt dyrt, ca 80-90 euro per person men för detta får man en otrolig upplevelse av ett stort bad med knastrande varmt mineralvatten, en drink i poolbaren och en lermask att ha i ansiktet.

Lika känd som Blå Lagunen är nog ”the Golden Circle”, en rundtur någon timme från Reykjavik. Här kan man se på mäktiga gejsrar, vandra vid det enorma vattenfallet Gullfoss och vandra i den säregna naturen i nationalparken Thingvellir. Några mindre kända, men sevärda, attraktioner i samma område är ”Secret Lagoon”, en mindre variant av geotermiskt bad. Vattnet i Secret Lagoon i området Fludir, är klart och finns i en svart lavabassäng, så badet skiljer sig från Blå Lagunen men det är mycket färre besökare och mysigt småskaligt.

Den som är sugen på att klättra ned i en slocknad vulkan har möjlighet att göra det i den stora, delvis vattenfyllda kratern Kerid som även bjuder på en regnbåge av färger i jordlagren i vulkanen.

Ovan nämnda sevärdheter är bara ett smakprov på vad man kan göra på Island. Här finns även glaciärer, lavastränder, valsafari, ridning, kulinariska upplevelser, Game of Thrones-rundturer och mycket, mycket mer.